skip to Main Content

Dobrodošli

Asocijacija za kvalitet i standardizaciju Srbije svakodnevno sprovodi  aktivnosti na afirmaciji sistema kvaliteta u svim segmentima društva  kroz razmenu znanja, ideja i iskustava, radi postizanja konkurentnosti  privrede

Budite u Kontaktu

E-mail: office [at] aqss.rs
Telefon: +381 37 410 710
Adresa: Čupićeva 4/3, 37000 Kruševac, Srbija

Naša Lokacija

+381 37 410 710 office [at] aqss.rs

U periodu od 17.– 19.05.2023.godine u hotelu Kraljevi čardaci na Kopaoniku, održan je 25. nacionalni i 11.međunarodni naučno stručni skup SISTEM KVALITETA USLOV ZA USPEŠNO POSLOVANJE I KONKURENTNOST.

PANEL SESIJA: RASPOLOŽIVOST, KVALITET I BEZBEDNOST HRANE

Skup je započeo 17. maja u popodnevnim satima kratkim pozdravnim govorom predsednika Asocijacije prof.dr Zorana Punoševca, a zatim panel sesijom pod nazivom “Raspoloživost, kvalitet i bezbednost hrane”. Moderator ove panel sesije bio je prof.dr Dragan Šefer sa Fakulteta veterinarske medicine, a panelisti su bili prof.dr Radomir Radovanović, dr sci.vet.med Dobrila Jakić Dimić, Nenad Vujović i Katarina Petković.

Panelisti: prof.dr Radomir Radovanović, dr sci.vet.med. Dobrila Jakić Dimić, Nenad Vujović, Katarina Petković (sleva na desno)

Moderator prof.dr Dragan Šefer

Ova panel sesija je privukla veliki broj stručnjaka iz prehrambene industrije, naučne zajednice i regulatornih tela. Cilj sesije bio je raspravljati o ključnim pitanjima koja se odnose na kvalitet i bezbednost hrane, identifikovati izazove i pružiti smernice za unapređenje postojećih standarda.

Moderator panela je otvorio sesiju pozdravljajući prisutne i istakavši značaj teme kvaliteta i bezbednosti hrane za zaštitu potrošača i održivost prehrambene industrije. Nakon uvodnog obraćanja, panelisti su imali priliku da predstave svoja iskustva i poglede na ovu temu.

Panelisti su naglasili potrebu za međunarodnim standardima i saradnjom između zemalja kako bi se obezbedila doslednost u primeni zakonskih propisa u praksi. Takođe su razgovarali o važnosti deljenja informacija kako bi se brže otkrili i rešavali problemi u vezi sa kvalitetom i bezbednošću hrane. Takođe panelisti su se fokusirali se na potrošače i njihovu ulogu u zaštiti kvaliteta i bezbednosti hrane. Panelisti su diskutovali o potrebi za većom svesti potrošača o izvoru hrane i načinu na koji se proizvodi. Takođe su naglasili važnost etiketiranja hrane i informacija o alergenima kako bi se potrošačima omogućilo donošenje odluka o kupovine hrane na osnovu dostupnih informacija.

Na kraju sesije, moderator je sumirao ključne zaključke i preporuke panela. Ovi zaključci uključivali su potrebu za uspostavljanjem globalnih standarda, jačanje saradnje između različitih sektora ali i zemalja, upotrebu novih tehnologija u praćenju kvaliteta hrane i edukaciju potrošača.

Veče piva pružilo je mogućnost da se učesnici skupa bolje upoznaju i razmene mišljenja van formalnog okvira. Uz uživanje u točenom pivu, učesnici su imali priliku da uživaju i u muzici uživo koja je stvarala prijatnu atmosferu. Muzički bend je izveo različite pesme i pružio dodatni razlog za opuštanje i uživanje

SVEČANO OTVARANJE SKUPA

prof.dr Zoran Punoševac na otvaranju skupa

Drugog dana svečano otvaranje skupa započelo je govorom dobrodošlice predsednika Asocijacije, prof. dr Zorana Punoševca. On je srdačno pozdravio sve prisutne i izrazio svoje zadovoljstvo što je skup okupio stručnjake i predstavnike industrije iz oblasti kvaliteta. Predsednik je istakao značaj skupa za dalji razvoj i  unapređenje poslovnih praksi u Srbiji.

Nakon govora dobrodošlice, usledile su pozdravne reči pokrovitelja i gostiju. Pokrovitelj skupa je istakao svoju podršku inicijativama koje Asocijacija sprovodi i naglasio važnost uloge kvaliteta u poslovanju. Gosti su izrazili svoje zadovoljstvo što su deo ovog značajnog skupa i izneli svoje perspektive na temu kvaliteta i konkurentnosti.

 

Skup je otvorio pomoćnik ministra privrede gospodin Nikola Vitas.

Kao deo svečanog otvaranja, prikazan je film koji je obeležio 25 godina rada Asocijacije. Film je predstavio ključne trenutke, dostignuća i projekte koji su doprineli unapređenju kvaliteta i poslovanja u Srbiji. Ova retrospektiva bila je prilika da se podsetimo postignutih rezultata i motivišemo za dalje napore.

Nakon prikazivanja filma, KUD “14. Oktobar” izveo je splet igara iz Leskovačkog kraja. Energični igrači su svojim nastupom oduševili prisutne i stvorili veselu atmosferu. Ovaj kulturni segment programa dodatno je obogatio svečano otvaranje i predstavio bogatstvo tradicionalne kulture naše zemlje.

Učesnici skupa

Nastavljajući svečano otvaranje, predstavljena je monografija pod nazivom “Sistem kvaliteta – uslov za uspešno poslovanje i konkurentnost”. Recezenti monografije su pružili uvid u ključne aspekte kvaliteta u poslovanju i istakli njegovu važnost za postizanje uspeha i konkurentske prednosti. Ova publikacija predstavlja značajan doprinos oblasti kvaliteta i poslovnog razvoja.

Recenzenti Monografije prof.dr Radomir Radovanović, prof.emeritus dr Milan J.Perović

Jedan od posebnih trenutaka svečanog otvaranja bila je dodela nagrada za “Obukom do kvaliteta poslovanja”. Nagrade su dodeljene organizacijama koje su postigle izuzetne rezultate u unapređenju kvaliteta poslovanja kroz obuke i razvoj zaposlenih. Ova priznanja su potvrdila njihovu posvećenost i ostvaren napredak u oblasti kvaliteta.

 1. Nagradu koja se sastoji u trodnevnoj obuci zaposlenih i godišnju licencu za IMSA softver za upravljanje dokumentacijom sistema menadžmenta dobila je firma Hutchinson d.o.o iz Rume
 2. Nagradu koja se sastoji u dvodnevnoj obuci zaposlenih i godišnju licencu za IMSA softver za upravljanje dokumentacijom sistema menadžmenta dobila je firma Trim d.o.o iz Jagodine
 3. Nagradu koja se sastoji u jednodnevnoj obuci zaposlenih dobila je Gradska uprava grada Šapca

Nakon dodele nagrada, usledila je svečana dodela priznanja (zahvalnica, plaketa i povelja) za doprinos rada Asocijacije, kao i jedna nagrada za životno delo. Ova priznanja su se dodeljivala pojedincima i organizacijama koje su u značajnoj meri podržavale i doprinose radu Asocijacije, promovisale kvalitet i unapređivale poslovne prakse.

Zahvalnicu za doprinos rada Asocijacije za kvalitet i standardizaciju Srbije dobili su:

 1. Boža Janković
 2. Dr Ljubinka Radosavljević
 3. Milka Dimitrijević
 4. Mirko Minić
 5. Zoran Nikolić
 6. Slobodan Nikolić

Plaketu za doprinos unapređenja infrastrukture kvaliteta u Srbiji dobili su:

 1. Ukras d.o.o
 2. Nenad Vujović
 3. Ministarstvo privrede -Sektor za kvalitet i bezbednost proizvoda
 4. IQM Net

Povelju za izuzetan doprinos unapređenju infrastrukture kvaliteta dobili su:

 1. Vladimir Trajković
 2. Prof.dr Milorad Mirilović
 3. Miloš Nenezić
 4. Vidosava Džagić
 5. Izv.prof.dr sc. Miroslav Drljača
 6. Prof.dr sc. Krešimir Buntak
 7. Prof.dr Radomir Radovanović
 8. Dr sci.vet.med Dobrila Jakić Dimić
 9. Visoka škola za poslovnu ekonomiju i preduzetništvo
 10. StandCert d.o.o

Nagradu za životno delo dobili su:

 1. Prof.dr Slavko Arsovski
 2. Prof. Emeritus dr Milan J. Perović
Dobitnici priznanja
Dobitnici priznanja

 

Takođe ovom prilikom svečano je potpisan sporazum o saradnji između Asocijacije za kvalitet i standardizaciju Srbije i Univerziteta Bjeljina.

Potpisivanje sporazuma o saradnji između Asocijacije za kvalitet i standardizaciju Srbije i Univerzitete BjeljinaProf.dr Boro Krstić i prof.dr Zoran Punoševac
Potpisivanje sporazuma o saradnji između Asocijacije za kvalitet i standardizaciju Srbije i Univerzitete Bjeljina
Prof.dr Boro Krstić i prof.dr Zoran Punoševac

 

izv.prof.dr sc Miroslav Drljača i prof.dr Zoran Punoševac

Na svečanom događaju, predsedniku Asocijacije, prof. dr Zoranu Punoševcu, dodeljena je prestižna nagrada za životno delo od strane Hrvatskog društva menadžera kvaliteta. Ova nagrada predstavlja priznanje za izuzetan doprinos u oblasti kvaliteta, a predstavlja i petu nagradu po redu koju dodeljuje Hrvatsko društvo za menadžere kvaliteta, ali prvu koja se dodeljuje izvan granica Hrvatske.

Dodela ove nagrade za životno delo je poseban trenutak jer dobitnik nagrade postaje doživotni počasni član Hrvatskog društva za menadžere kvaliteta. Ovaj prestižni status je rezervisan za pojedince koji su ostvarili izvanredne rezultate, ostavili dubok trag u oblasti kvaliteta, te se smatraju uzorom i inspiracijom za druge stručnjake.

Predstavnik Hrvatskog društva za menadžere kvaliteta je istakao značaj i vrednost rada prof. dr Zorana Punoševca, kako za Asocijaciju, tako i za širu oblast kvaliteta u regionu. Nagrada za životno delo je simbolizovala duboko poštovanje i priznanje za njegove dugogodišnje napore i ostvarene rezultate.

Prof. dr Zoran Punoševac je sa ponosom i puno emocija primio ovu nagradu. Dodela nagrade za životno delo predsedniku Asocijacije od strane Hrvatskog društva menadžera kvaliteta predstavlja veliku čast i priznanje. Ovo priznanje ne samo da afirmiše rad i dostignuća prof. dr Zorana Punoševca, već i jača veze između stručnjaka za kvalitet i poslovne zajednice u Srbiji i Hrvatskoj.

Dodela ove prestižne nagrade za životno delo predstavlja istinski pečat priznanja za izuzetan rad i doprinos prof. dr Zorana Punoševca, koji će ostati trajan deo istorije u oblasti kvaliteta i poslovanja.

Svečano otvaranje skupa završeno je još jednim nastupom KUD-a “14. Oktobar”, koji je izveo igre iz Šumadije, Pomoravlja i Zapadne Srbije. Igrači su svojim veštim izvođenjem tradicionalnih igara prikazali bogatstvo srpske kulturne baštine.

Nakon svečanog uvodnog dela za sve učesnike skupa organizovan je koktel dobrodošlice uz prijatnu zakusku i osveženje.

Odmah zatim održan je plenearni deo tokom koga su prezentovana četiri rada.

PANEL SESIJA: TRENUTNO STANJE I BUDUĆI RAZVOJ KULTURE KVALITETA U SRBIJI

U okviru naučno stručnog skupa, održana je druga po redu panel sesija pod nazivom “TRENUTNO STANJE I BUDUĆI RAZVOJ KULTURE KVALITETA U SRBIJI”. Moderator na ovom panelu bio je prof.dr sc Krešimir Buntak sa Sveučilišta Sjever iz Hrvatske, a panelisti su bili Mile Mitrović, šef odseka u Sektoru za kvalitet i bezbednost proizvoda, Vidosava Džagić podpredsednica privredne komore, Vladimir Simić priznati auditor i predavač, i dr Ana Mitić auditor i direktor sertifikacione kuće IQM Net.

Panelisti: Vladimir Simić, Vidosava Džagić, dr Ana Mitić, Mile Mitrović (sleva na desno)

 

Moderator prof.dr sc. Krešimir Buntak

Moderator panela je otvorio sesiju uvodnim obraćanjem i istakao značaj razvoja kulture kvaliteta za unapređenje poslovanja i konkurentnosti u Srbiji. Nakon toga, panelisti su imali priliku da iznesu svoje perspektive i iskustva na temu trenutnog stanja i budućeg razvoja kulture kvaliteta u zemlji. Prvi panelista, gospodin Mile Mitrović, šef odseka u sektoru za kvalitet i bezbednost proizvoda, govorio je o ulozi države u podršci razvoju kulture kvaliteta. Istakao je značaj usklađivanja sa međunarodnim standardima i regulativom kako bi se obezbedila bezbednost proizvoda i povećala konkurentnost srpske industrije. Takođe je naglasio važnost edukacije i podizanja svesti o kvalitetu u svim sektorima privrede.

Gospođa Vidosava Džagić kao predstavnik Privredne komore Srbije diskutovala je o ulozi komore u promociji kulture kvaliteta među privrednim subjektima. Istakla je značaj sertifikacije i standardizacije kao alata za unapređenje poslovanja i povećanje poverenja kupaca. Takođe je govorila o inicijativama koje komora sprovodi kako bi podržala i edukovala preduzeća u vezi sa kvalitetom.

Dr Ana Mitić kao predstavnik i direktor sertifikacionog tela iznela je svoje viđenje trenutnog stanja kulture kvaliteta u Srbiji. Fokusirala se na izazove sa kojima se preduzeća suočavaju prilikom implementacije standarda i sertifikacije. Takođe je diskutovala o potrebama za daljim unapređenjem sistema kvaliteta i podrškom preduzećima u procesu sertifikacije.

Poslednji panelista ali ne i najmanje važan, istaknuti predavač za ISO standarde Vladimir Simić, izneo je svoje stručno mišljenje o budućem razvoju kulture kvaliteta u Srbiji. Istakao je značaj kontinuiranog obrazovanja i usavršavanja kadrova u oblasti kvaliteta, kao i prilika koje pružaju moderni standardi za unapređenje poslovnih procesa.

Nakon izlaganja panelista, otvorena je interaktivna diskusija sa prisutnim učesnicima skupa. Učesnici su imali priliku da postavljaju pitanja, iznose svoje stavove i dele iskustva vezana za kulturu kvaliteta.

Panel sesija o trenutnom stanju i budućem razvoju kulture kvaliteta u Srbiji završena je sa zaključcima o potrebama za daljim unapređenjem kvaliteta u svim sektorima privrede. Panelisti su se složili da je kontinuirana podrška, edukacija i saradnja ključna za stvaranje snažne kulture kvaliteta u Srbiji.

STUDENTSKA SESIJA

Nakon uspešno održanog panela o kulturi kvaliteta, održana je studentska sesija na kojoj su studenti iz Srbije i Hrvatske imali priliku da prezentuju svoje radove. Ova sesija je pružila mladim talentima platformu da pokažu svoje istraživačke radove i deljenje znanja u oblasti kvaliteta.

Moderatori studentske sesije: Aleksandar Punoševac, Anita Šepić, Saša Radović (sleva na desno)

Studenti su se kroz prezentacije fokusirali na različite teme, a njihovi radovi su bili rezultat istraživačkog rada i predstavljali su inovativne pristupe i perspektive.
Ova studentska sesija nije samo pružila priliku za prezentaciju radova, već je takođe bila platforma za razmenu ideja i iskustava među studentima iz Srbije i Hrvatske.

Tokom studentske sesije, takođe je izvršena i dodela zahvalnica institucijama za njihov doprinos i podršku u organizaciji 25.naučno stručnog skupa. Ove zahvalnice su bile simboličan način da se izrazi priznanje za fakulteta i visoke škole koje su pružile podršku studentima u njihovim istraživačkim radovima i promovisanju kvaliteta.

Prof. dr Zoran Punoševac sa studentima i njihovim mentorima

 

SPORTSKE AKTIVNOSTI

Nakon uspešno završene studentske sesije i ručka, organizovane su sportske aktivnosti kako bi učesnici skupa mogli da se opuste, zabave i razviju sportski duh. Ove aktivnosti su doprinele stvaranju prijateljske atmosfere i timskog duha među prisutnima.

Revijalna fudbalska utakmica učesnika skupa za muškarce privukla je veliku pažnju. Timovi su bili sastavljeni od učesnika skupa, bez obzira na njihovo iskustvo u fudbalu. Utakmica je bila dinamična i uzbudljiva, a igrači su pokazali svoje veštine i strast prema sportu. Pored takmičarskog duha, atmosfera na terenu je bila ispunjena smehom i podrškom među igračima.

Paralelno sa fudbalskom utakmicom, organizovano je takmičenje u pikadu za žene. Dama su pokazale svoje veštine i preciznost u ovoj popularnoj igri. Takmičenje je bilo zabavno i ujedno pružilo priliku da se učesnice međusobno upoznaju i druže. Atmosfera je bila puna pozitivne energije i podrške, dok su se takmičarke nadmetale za prestižne titule.

SVEČANA VEČERA

Svečana večera sa muzikom uživo, koju je izveo dobro poznati bend Maja & Friends iz Vrnjačke Banje, bila je vrhunski trenutak zabave i uživanja za sve učesnike skupa. Ova tradicionalna večera je godinama unazad postala omiljeni deo događaja, pružajući gostima priliku da se opuste, plešu i uživaju u muzici uz obilje pića i hrane za različite ukuse. Bend je svojim nastupom i odabranim pesmama stvorio nezaboravnu atmosferu. Gosti su bili veseli, a mnogi su se oslobodili i započeli ples na podijumu. Ova svečana večera je bila prilika da se učesnici skupa opuste nakon dana punih aktivnosti i diskusija.

Na svečanoj večeri, dodeljeni su pehari pobedničkim ekipama u fudbalu i pikadu. Svaki učesnik koji je učestvovao u sportskim aktivnostima dobio je zasluženu medalju kao priznanje za svoje učešće i sportski duh koji su pokazali tokom događaja. Medalje su bile simbol uspeha i truda koji su uloženi tokom sportskih aktivnosti Ova svečanost je bila prilika da se istakne sportski duh i postignuća učesnika.

Dodela pehara i medalja učesnicima sportskih aktivnosti

 

PETAK, 19.05.2023.GODINE

Poslednji dan skupa bio je obeležen prezentacijama 14 radova u dve sesije. Ove sesije su pružile učesnicima priliku da se upoznaju sa najnovijim istraživanjima i rezultatima u oblasti kvaliteta i poslovanja.

Radno predsedništvo: mr Dušan Stokić, prof.dr sc. Krešimir Buntak, Slavica Jovanović

Prva sesija obuhvatila je prezentaciju sedam radova. Svaki izlagač je imao vreme da prezentuje svoje istraživačke nalaze, metodologiju i zaključke. Teme radova su bile raznolike, od novih pristupa u upravljanju kvalitetom do primene ISO standarda u različitim sektorima. Učesnici su aktivno učestvovali, postavljajući pitanja i izražavajući svoje impresije o prezentovanim radovima.

Nakon završetka prve sesije, organizovana je pauza za kafu koja je bila idealna prilika da učesnici razmene iskustva i dalje diskutuju o prezentovanim radovima. Učesnici su koristili ovaj trenutak za povezivanje sa kolegama i razmenu kontakata radi buduće saradnje.

Druga sesija na kojoj su prezentovani radovi započela je nakon pauze za kafu. Ostalih sedam radova su takođe bili tematski raznovrsni i interesantni. Prezentacije su bile dobro strukturirane i detaljno su objasnile svrhu istraživanja, metode i rezultate.

Radno predsedništvo: Prof.dr Katarina Stojanović, prof.dr Milan Đorđević

Nakon završetka svih prezentacija, organizator skupa prof.dr Zoran Punoševac je tradicionalno održao završni govor. On je istakao značaj događaja, zahvalio se svim učesnicima na njihovom angažmanu i podršci, kao i svim autorima na kvalitetnim prezentacijama. Govor je bio prilika da se sumiraju glavni rezultati skupa i podstakne dalja saradnja u oblasti kvaliteta i standardizacije.

ZAKLJUČCI

 • Asocijacija za kvalitetet i standardizaciju Srbije,svojim radom dala je izuzetan doprinos na unapređenju infrastrukture kvaliteta u Srbiji.
 • 25. jubilarni naučno-stručni skup ″SISTEM KVALITETA USLOV ZA USPEŠNO POSLOVANJE I KONKURENTNOST″ bio je uspešan događaj koji je okupio veliki broj stručnjaka iz oblasti infrstrukture kvaliteta.
 • Paneli, prezentacije, svečano otvaranje, sportske aktivnosti i večernji program doprineli su interakciji i razmeni znanja među učesnicima. Skup je obeležio jubilej organizacije skupova, naglašavajući njihov značaj za razvoj nauke u oblasti kvaliteta i standardizacije.
 • Potrebana je veća saradnja eksperata i državnih organa radi kvalitetnije realizacije strategije razvoja i unapređenja poslovanja srpske privrede.
 • Sredstva javnog informisanja treba da imaju veću ulogu u afirmaciji rada organizacija i pojedinaca u ovoj oblasti.
 • Očekuje se da novo formirani Savet za kvalitet Srbije ima značajniju ulogu, kao telo Vlade Srbije.
 • Potrebno je uvesti akreditovane škole za menadžere kvaliteta.
 • Naći načina da se suzbije nelojalna konkurencija u oblasti provere sistema mendžmenta
 • Pokrenuti projekat implementacije standarda u svim Ministarstvima,tj primeniti Izjavu o politici kvaliteta iz 1992.god.,gde je rečeno da se primenjuje u svim oblastima rada.
 • Nastaviti sa dodelom nagrade „Obukom do kvaliteta poslovanja“,koja afirmiše potrebu stalnog učenja.
 • Razrađene zaključke potrebno je dostaviti svim relevantnim zainteresovanim stranama.

Izveštaj sa skupa možete preuzeti sa sledećeg linka IZVEŠTAJ 25 NSS

Back To Top
×Close search
Search