skip to Main Content

Dobrodošli

Asocijacija za kvalitet i standardizaciju Srbije svakodnevno sprovodi  aktivnosti na afirmaciji sistema kvaliteta u svim segmentima društva  kroz razmenu znanja, ideja i iskustava, radi postizanja konkurentnosti  privrede

Budite u Kontaktu

E-mail: office [at] aqss.rs
Telefon: +381 37 410 710
Adresa: Čupićeva 4/3, 37000 Kruševac, Srbija

Naša Lokacija

+381 37 410 710 office [at] aqss.rs

XIII naučno stručni skup

SISTEM KVALITETA USLOV ZA USPEŠNO POSLOVANjE I KONKURENTNOST

24 – 26.11.2011. godine

Mesto: Hotel „Breza“, Vrnjačka Banja

Sklapanjem ugovora o zajedničkom nastupanju Fakulteta za industrijski menadžment i Asocijacije za kvalitet i standardizaciju Srbije sa ciljem zajedničkog organizovanja 13. naučnog stručnog skupa obezbeđena su sredstva za njegovu organizaciju. Naime Fakultet za industrijski menadžment  je konkurisao kod Ministarstva prosvete i nauke za bespovratna sredstva za oraganizaciju ovog naučnog skupa.

Imajući u vidu dobru saradnju sa Hotelom „Breza“ iz Vrnjačke Banje prilikom organizacije naučnog skupa prethodne godine, doneli smo odluku da se i ove godine naučni skup održimo u istom ambijentu.

Vest o održavanju Naučnog skupa prenele su regionalne televizijske stanice i brojni web portali. Posebnu zahvalnost dugujemo glavnom uredniku časopisa Kvalitet, čija je tematika posvećena unapređenju kvaliteta pa samim tim redovno prati dešavanja iz ove oblasti i obaveštava širu strukovnu javnost o budućim dešavanjima. Tako je i ove godine u broju 5-6. 2011 objavio poziv Asocijacije svim potencijalnim učesnicima. 

Trinaesti naučno stručni skup otvorio je prof. dr Milija Bogavac, vlasnik Fakulteta za poslovno industrijski menadžment iz Mladenovca. Nakon toga govor dobrodišlice svim autorima i koautorima radova, predstavnicima lokalnih samuprava, predstavnicima javnih i javno komunalnih preduzeća, predstavnicima medija poželeo je predsednik Asocijacije prof. dr Zoran Punoševac.

Skupu su prisustvovali:

 • načelnik Republičke poljoprivredne inspekcije
 • predstavnici javnih i javnih komunalnih preduzeća iz Srbije
 • predstavnici Regionalnih privrednih komora
 • predstavnici Vojske Srbije
 • predstavnici Ministarstva odbrane
 • predstavnici Ministarstva rada i socijalne politike
 • predstavnici fakulteta i visokih  i srednjih škola iz Srbije
 • naučno stručni radnici
 • izlagači radova iz Hrvatske, Austrije i Crne Gore
 • studenti

Prvog dana, nakon izlaganja radova u popdnevnoj sesiji, usledili su workshopovi.  Među prisutnima na ovom workshop-u moglo se primetiti prisustvo većeg broja zaposlenih u javnom sektoru. Kroz workshop su poređena iskustva u našoj zemlji sa iskustvima u zemljama zapadne Evrope. Dat je predlog da se sistem kvaliteta implementira u školstvu. Pored ovoga, izneta je i činjenica da je unapređenje kvaliteta u javnoj upravi, gde se ide na reorganizaciju procesa, jedan od tri bitna trenda razvoja Evropske unije. Pritom je zaključeno da brojna zakonkska regulativa mora biti izmenjena i usaglašena za zahtevima međunarodnih standarda.

Nakon workshop-a posvećenog razvoju sistema menadžmenta u javnim i javno komunalnim preduzećima, učesnici su mogli da učestvuju u drugom workshop-u  koji se odnosio na bezbednost hrane i stanje u Srbiji u ovoj oblasti. Moderatori ovog workshop-a su bili prof. dr Radomir Radovanović, sa katedre za bezbednost hrane Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Nenad Vujović, načelnik Republičke poljoprivredne inspekcije u Ministarstvu poljoprivrede Republike Srbije

Nakon izlaganja svih radova, drugog dana organizovan je workshop 3 na kojem su, zbog opširnosti teme, učestvovali svi prisutni na skupu. Kroz diskusiju u ovom workshop-u naglašeno je da je neophodno postaviti kreiterijume, kako za konsultante, tako i za predstavnike rukovodstva za kvalitet. Istaknuto je da je neophodno obrazovanje mladih generacija, da se kroz obavezno obrazovanje uči i sistem menadžmenta kvalitetom, menadžement zaštite životne sredine, bezbednost hrane, menadžment bezbednosti i zdravlja na radu

Istaknuti su kao važni zaključci:

 • razbiti stereotip da je ISO standard papirologija koja ničemu ne vredi;
 • javno objaviti poboljšanje u firmama koje su imale korist od uvođenja standarda;
 • organizovati skupove tokom godine koje bi vodili predstavnici uspešnih firmi posle sertifikacije
Back To Top
×Close search
Search