XII naučno stručni skup
SISTEM KVALITETA USLOV ZA USPEŠNO POSLOVANjE I KONKURENTNOST
25 – 26.11.2010. god
Mesto: Hotel „Breza“, Vrnjačka Banja
Dvanaesti naučno stručni skup Asocijacija za kvalitet i standardizaciju Srbije je organizovala u saradnji sa Unijom poslodavaca Srbije i Opštinom Vrnjačka Banja. Tokom dva dana trajanja Skupa evidentirano je preko 250 učesnika. Skup je otvorio Miloš Nenezić, potpredsednik Unije poslodavaca Srbije.
TEMATSKE OBLASTI:
- Menadžment znanjem
- Menadžment bezbednošću hrane
- Menadžment zdravljem i bezbednošću na radu
- Unapređenje infrastrukture kvaliteta u regionu
- QMS u zdravstvu
- QMS u obrazovanju
- QMS u turizmu
- Kvalitet i bolonjski proces
- Kvalitet u automobilskoj industriji
- Razvoj integrisanih menadžment sistema
- Put do poslovne izvrsnosti
- Akreditacija laboratorija
- Indeks zadovoljenja potrošača
- Uspostavljanje QMS-a (iz prakse za praksu)
- Merenje, kontrola i kvalitet u proizvodnji
Skupu je prisustvovao predsednik Opštine Vrnjačka Banja, predstavnici regionalnih privrednih komora, predstavnici privrednih kolektiva iz Srbije, predstavnici fakulteta i visokih škola, naučno-stručni radnici, izlagači radova iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Austrije, Italije, Holandije i Crne Gore.
Prvog dana održana je prezentacija i degustacija župskih vina. Za učesnike skupa je organizovana svečana večera u Hotelu „Breza“. Drugog dana organizovan je obilazak Manastira Ljubostinje.
Kroz workshop sesije razvila se diskusija o aktuelnim temama kao što su razvoj sistema kvaliteta u lokalnoj samoupravi i javnim preduzećima i ustanovama. Došlo se do zaključka da bi u ovu problematiku trebalo uključiti sve rukovodeće strukture, jer je broj sertifikovanih opština u zemlji veoma mali. Kroz sagledavanje bezbednosti na radu kao faktora koji utiče na kvalitet, zaključak je bio da treba težiti dodeli godišnje nagrada iz oblasti bezbednosti i zdravlja na radu, koja bi doprinela povećanju poslovne izvrsnosti. S ovim u vezi neophodno je definisati kriterijume za nagradu i da planovi kvaliteta i planovi bezbednosti i zdravlja na radu treba da budu sastavni deo poslovnih planova svake organizacije
U pauzi između predavanja prvog dana skupa za sve posetioce organizovana je izložba vina poznatih župskih vinarija i to Vinarije Minić i Vinarije Ćosić. Ovom prilikom svi posetioci su bili u prilici da degustiraju vina župskog podneblja i da se ujedno upoznaju sa načinima proizvodnje vina uspešnih preduzetnika. Događaj je upriličio i nastup poznatog glumca, inače naše gore list, gospodina Momira Bradića (na slici desno)
Ovo je prvi skup održan van Kruševca. On je imao je prednosti i nedostatake. Pored niza prednosti, nedostaci su bili u tome što skupu nije prisustvovao veći broj privrednika iz Kruševca i što o realizaciji ovog skupa nisu izveštavala sredstva javnog informisanja.
Prvi put su sada organizovani worshopovi, istovremeno ali u različitim salama, tako da je došla do izražaja proaktivna komunikacija sa mnogo pitanja, predloga i primera iz prakse.