skip to Main Content

Dobrodošli

Asocijacija za kvalitet i standardizaciju Srbije svakodnevno sprovodi  aktivnosti na afirmaciji sistema kvaliteta u svim segmentima društva  kroz razmenu znanja, ideja i iskustava, radi postizanja konkurentnosti  privrede

Budite u Kontaktu

E-mail: office [at] aqss.rs
Telefon: +381 37 410 710
Adresa: Čupićeva 4/3, 37000 Kruševac, Srbija

Naša Lokacija

+381 37 410 710 office [at] aqss.rs

XIV naučno stručni skup

SISTEM KVALITETA USLOV ZA USPEŠNO POSLOVANjE I KONKURENTNOST

28 – 29.11.2012. god.

Mesto: Hotel „Golf“

Ono što je kod organizacije ovog skupa značajno je to što su čelnici Gradske uprave Grada Kruševca posle dugog niza godina prepoznali značaj ovog dogođaja i njegov doprinos afirmaciji Grada u regionu i šire. S tim u vezi, Gradska uprava se aktivno uključila dajući svoj doprinos organizaciji Skupa. Ovo se pre svega odnosi na aktivnosti direktora javnih i javno komunalnih preduzeća da u svoje planove rada za novembar tekuće godine uvrste i učestvovanje na ovom skupu, i da svojim zaposlenima omoguće prisustvo zbog sticanja novih saznanja koja kasnije mogu preneti u svoje  organizacije.

Ono što posebno ističe i potvrđuje značaj ovog naučnog skupa jeste prisustvo pored čelnika gradske uprave i ministra energetike, razvoja i zaštite životne sredine prof. dr Zorane Mihajlović koja je posle uvodne reči predsednika Asocijacije  i zvanično otvorila skup.

Pored pozdravnih reči prof. dr Zorane Mihajlović, prisutnima se obratio i gradonačelnik Grada Kruševca Bratislav Gašić koji je podsetio na to da je osnovni cilj svake lokalne samouprave viši nivo kvaliteta života, a za to su  potrebni ljudski, finansijski, organizacioni i tehnički resursi, i da Grad Kruševac u njima ne oskudeva.

Nakon otvaranja usledio je koktel za sve učesnike skupa sa degustacijom voćnih rakija više puta nagrađivanog proizvođača u zemlji i inostranstvu Voćar Kopaonik iz Brusa. Posle koktela dobrodošlice učesnicima su izloženi referati po pozivu, a zatim je nastavljeno izlaganje radova ostalih učesnika Skupa.

U popodnevnim časovima organizovan je autobuski prevoz za sve učesnike koji su bili zainteresovani za posetu Narodnom muzeju u Kruševcu. Ovom prilikom kustos Muzeja je upoznao prisutne posetioce sa kulturnim nasleđem grada Kruševca.

Po povratku u Hotel nastavljeno je izlaganje radova nakon čega se pristunima predstavila   direktorka firme Ukras iz Velikog Popovića. Ova firma je dobitnik nagrade Apsolutni pobednik u kategoriji malih i srednjih preduzeća za 2012.godinu na takmičenju za nagradu poslovne izvrsnosti Srbije.

Drugog dana Skupa nastavljeno je planirano izlaganje preostalih radova nakon čega je održan „okrugli sto“ o temi Pravnog okvira infrastrukture kvaliteta u Republici Srbiji, a moderator ovog „okruglog stola“ bio je Željko Lolić iz Sektora za infrastrukturu kvaliteta Ministarstva finansija i privrede koji je svojim učešćem potvrdio da infrastruktura kvaliteta doprinosi i konkurentnosti čitave države.

Odmah zatim počeo  drugi „okrugli sto“ o temi ENERGETSKA EFIKASNOST i ISO 50001 na kojem je moderator Vladimir Todorović, predstavnik TÜV Srbija, predstavio novi standard za energetsku efikasnost koji svim entitetima daje podstrek da povećaju svoju energetsku efikasnost čime bi se Srbija pridružila projektu 3×20 odnosno da se do 2020. godine smanji energetska potrošnja za 20%.

  • Skup je ispunio i nadmašio očekivanja u svim segmentima organizovanja a od posebnog značaja je činjenica da je skup otvorila ministar energetike, razvoja i zaštite životne sredine
  • Ovakvi i slični skupovi koji imaju regionalni pristup unapređenju kvaliteta od značaja su za konkurentnost države, pa ih iz tog razloga treba širiti i u druge krajeve Srbije
  • Pokrenute su značajne aktivnosti koje predstavljaju uslov za uključivanje Srbije u evropske integracione tokove, čime se stvaraju uslovi za brži  privredni razvoj i ulganje stranog kapitala u naše organizacije
  • Neophodno je formirati Savet Republike Srbije za kvalitet, čiji bi zadatak bio  da u saradnji sa ekspertima  Asocijacije za kvalitet i standardizaciju Srbije, naučnim radnicima i stručnjacima predloži Vladi  način funkcionisanja ocenjivačkih tela, konsultantskih kuća, programe obučavanja zaposlenih i rukovodstva, o tome kako zakonske i tehničke propise usaglasiti sa direktivama Evropske Unije
Back To Top
×Close search
Search